×

Σφάλμα

[sigplus] Κρίσιμο σφάλμα: Ο φάκελος εικόνων stories/s23tour υποτίθεται πως είναι μια σχετική διαδρομή προς τον βασικό φάκελο εικόνων όπως έχει οριστεί στον πίνακα διαχείρισης.

Από τον Ερατοσθένη ... στο Μπουλαφέντιο!!

Την 20η Μαρτίου του 2017, ημέρα της εαρινής ισημερίας, γνωστή και ως <<αρχή της Άνοιξης>> στο Μπουλαφέντειο Γενικό Λύκειο Λέρου πραγματοποιήθηκε πείραμα στο πλαίσιο πανελλήνιας δράσης σχετικά με το πείραμα του Ερατοσθένη, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της φυσικής!

Το πείραμα αυτό αφορούσε τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, όπως ακριβώς τον είχε επιτύχει ο σπουδαίος  πανεπιστήμονας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. ? Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) προσέφερε πολλά στην αστρονομία, τα μαθηματικά, τη φιλολογία, την ποίηση, τη γεωγραφία και τη φυσική.Με αφορμή τα επιτεύγματά του στις θετικές επιστήμες, τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οργάνωσαν δράση για τα σχολεία της Ελλάδας με αντικείμενο το πείραμα του Ερατοσθένη, στα πλαίσια του οποίου  οι μαθητές κλήθηκαν να μετρήσουν το ύψος μιας ράβδου καθώς και το μήκος της σκιάς της.

Η μέτρηση έγινε στις 12:21 ακριβώς, την ώρα που ο ήλιος βρισκόταν στο επίπεδο του ισημερινού. Ο ήλιος μας έκανε τη χάρη να μην κρυφτεί πίσω από τα σύννεφα, η μέρα ήταν ηλιόλουστη! Οι μαθητές, όπως και ο Ερατοσθένης με μοναδικό όργανο μία μετροταινία και τη βοήθεια της γεωμετρίας και της τριγωνομετρίας κατάφεραν να υπολογίσουν  την περίμετρο της Γης, επομένως και την ακτίνα της.

Στη δράση αυτή το ΓΕΛ ΛΕΡΟΥ συμμετείχε με 4 ομάδες από την Α? & Β? τάξη υπό την καθοδήγηση του φυσικού του Λυκείου κ. Ψαρουδάκη Μανώλη. Τη δράση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Όλοι οι μαθητές εργαζόμενοι με ενθουσιασμό έφτασαν πολύ κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, η ομάδα της Β? θεωρητικής κατάφερε να υπολογίσει την ακτίνα έχοντας σφάλμα περίπου 1% . Ήταν μια ευκαιρία για διαθεματική προσέγγιση του πειράματος, καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας, μια ευκαιρία για πραγματική μάθηση!

 

 Eratosthenes 17 01  Eratosthenes 17 02 Eratosthenes 17 03 

Μετακίνηση στην Πάτρα  

    Στην όμορφη Αχαϊκή πρωτεύουσα, στις 15 Σεπτέμβρη 2003 παρουσιάστηκε η εκδήλωση του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας του σχολείου μας. Σ' ένα καταπληκτικό χώρο, στο Κάστρο της Πάτρας, τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρουσίασαν τις ενότητες της εκδήλωσης στο κοινό της πόλης. Το φυσικό σκηνικό του κάστρου ήταν ότι καλύτερο και ταιριαστό.

Φυσικά είχε προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και προβολή της εκδήλωσης με την ανάρτηση αφισών στην πόλη, αποστολή προσκλήσεων σε φορείς και σχολεία. Την Κυριακή 14-09-2003, πλάνα από τις πρόβες καθώς και συνεντεύξεις παρουσιάστηκαν στα δελτία ειδήσεων των τοπικών τηλεοπτικών καναλιών.

 

 

{galley}stories/s20{gallery}