Τριήμερο εκδηλώσεων για την Ανακύκλωση

   

Πραγματοποιήθηκε στο νησί μας στις 9, 10 και 11 Μάη τριήμερο εκδηλώσεων για την Ανακύκλωση από το εθελοντικό δίκτυο για την Ανακύκλωση «ΟΛΟΙ». Την οργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβε το Γενικό Λύκειο Λέρου. Οι εκδηλώσεις έγιναν στον Αλευρόμυλο Καστή στο Μπρούτζι στην Αγία Μαρίνα.(πρόγραμμα )

Αναλυτικά έγιναν οι παρακάτω εκδηλώσεις :

 

1) Έκθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας με θέμα:

 

   Ανακύκλωση ? Συμμετέχω κι εγώ» με αφίσες, κατασκευές και κολάζ. Σε αυτήν συμμετείχαν με έργα τους παιδιά από πολλά σχολεία του νησιού μας. Συγκεκριμένα υπήρχαν έργα από τα Νηπιαγωγεία : Ξηροκάμπου, 1ο και 2ο  Λακκίου, Αγίας Μαρίνας, και Αλίντων, από τα δημοτικά σχολεία Λακκίου, Ξηροκάμπου, Αγίας Μαρίνας, Αλίντων, από τα Γυμνάσια Πλατάνου και Λακκιού, και το Γενικό Λύκειο Λέρου.

 

 

Επίσης συμμετείχαν με έργα τους το ΣΕΟ, οι πρόσκοποι καθώς και δύο ιδιώτες : ο κος Διαμαντάρας Ελευθέριος και η μαθήτρια Χατζηκωνσταντίνου Κατερίνα. Όλα τα έργα ήταν πανέμορφα, φτιαγμένα με μεράκι και ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

   

2) Την Παρασκευή 9 Μάη, προβλήθηκε η ταινία «Μια άβολη αλήθεια» του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Αλ Γκορ. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στη συγκεκριμένη ταινία παρουσιάζει το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας (φαινόμενο του Θερμοκηπίου) και τις δραματικές κλιματικές αλλαγές. Ταυτόχρονα μας καλεί σε δράση για ν? αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητά μας και να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην λύση του προβλήματος αυτού.

 

3) Το πρωί του Σαββάτου 10 Μάη στις 11:30 παρουσιάστηκαν τ΄ αποτελέσματα της συμμετοχής του Γενικού Λυκείου Λέρου στο πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΣΤΩ». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού η Β? τάξη του σχολείου επισκέφθηκε και μελέτησε το βιολογικό καθαρισμό και το Χ.Υ.Τ.Α. στην πόλη της Κατερίνης.  
 

 4) Το πρωί του Σαββάτου 10 Μάη στις 12:00, προβλήθηκε η ταινία «Φωνή Αιγαίου» της Λυδίας Καρρά. Μια ταινία για το Αιγαίο, γεμάτη αντιθέσεις, φυσική ομορφιά και καταστροφή από την ανθρώπινη παρέμβαση, καταγράφει τον φόβο και την αγωνία ενός ανθρώπου που αγαπά τον τόπο του και χτυπά ένα καμπανάκι: «αν δεν προλάβουμε να κάνουμε κάτι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το Αιγαίο θα είναι κάτι άλλο», λέει η σκηνοθέτης της ταινίας.

 

 

5) Το απόγευμα του Σαββάτου 10 Μάη πραγματοποιήθηκε live graffiti από μαθητές των σχολείων της Λέρου. Οι έφηβοι μαθητές ζωγράφισαν πάνω σε πανί graffiti με οικολογικά μηνύματα υπό τους ήχους νεανικής μουσικής. Με ταgraffiti αυτά οι μαθητές μας αποκάλυψαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική έκφραση.

6) Το πρωί της Κυριακής 11 Μάη προβλήθηκε το παραμύθι «Η Κυρία ανακύκλωση και οι φίλοι της» για τους μικρούς φίλους της Ανακύκλωσης. Ο χώρος κατακλείστηκε από μικρούς μαθητές οι οποίοι μετά την προβολή ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο τις εντυπώσεις τους από το παραμύθι.

     
   

7) Οι εκδηλώσεις έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής 11 Μάη, με μουσικοχορευτική εκδήλωση από το Σύλλογο «Άρτεμις». Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί : Αντώνης Νταλλαρής, Σταμάτης Μακρής, Λεωνίδας Φώσκολος και χόρεψαν παιδιά του Συλλόγου. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ρίψη βεγγαλικών.

 

 

 

 

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών προσέφεραν αρκετοί φίλοι της Ανακύκλωσης τους οποίους και ευχαριστούμε :

1)    Τον κο Καστή Αντώνιο του Παρίση, ιδιοκτήτη του ανακαινισμένου Αλευρόμυλου που μας διέθεσε δωρεάν το υπέροχο αυτό κτίριο για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μας.

2)    Τον κο Χατζή Πέτρο, επιβλέποντα εργολάβο του Αλευρόμυλου που βοήθησε καταλυτικά στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων στο συγκεκριμένο χώρο.

3)    Το κο Ζαβόλα Ιωάννη, διευθυντή του Γενικού Λυκείου Λέρου που κάλυψε όλα τα έξοδα της εκδήλωσης.

 

4)    Τις κυρίες Φανή Ιωαννίδου, Ειρήνη Ντινάκη, Μαρίνα Φαϊτατζίδου, τους κυρίους Ελευθέριο Διαμαντάρα και Νίκο Βασιλικό που συμμετείχαν με κέφι στην ζωντανή αφήγηση του παραμυθιού«Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της».Επίσης ευχαριστούμε τις εκδόσεις Λιβάνη που μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε το βιβλίο τους για τις ανάγκες της εκδήλωσης μας.

5)    Το Σύλλογο «Άρτεμις» και τον πρόεδρο του κο Νταλλαρή Αντώνη, για την μουσικοχορευτική εκδήλωση που ετοίμασαν στα πλαίσια της εκδήλωσης

6)    Όσους συμμετείχαν με έργα τους στην έκθεση..

7)    ΤαSuperMarketDIAκαι Ηλίας που προσέφεραν αναψυκτικά, χυμούς και τα Νερά Κρήτης που μας δρόσισαν. Επίσης ευχαριστούμε τα ζαχαροπλαστεία «Ελληνικόν», «Παραδοσιακό» και «Ρεπαπής» που «γλύκαναν» τις ώρες των εκδηλώσεων.

 

Τέλος ευχαριστούμε όσους επισκέφθηκαν το χώρο των εκδηλώσεων και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν στην διάδοση των μηνυμάτων που έστειλαν τα παιδιά της Λέρου, για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

 
 

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων γίναμε αποδέκτες πολλών ερωτήσεων σχετικά με την έναρξη της ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών νερού και συσκευασιών αλουμινίου στη Λέρο. Σύντομα, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στο Δήμο, στο Δημοτικό Συμβούλιο και σ? όλους τους κατοίκους του νησιού μας, μια συνολική πρόταση, που ήδη έχουμε επεξεργαστεί, για την υλοποίηση προγράμματος ανακύκλωσης στο νησί μας.

Εμφανίσεις: 947