Περιβαλλοντική Ομάδα

Γενικού Λυκείου Λέρου

Λέρος, 19/05/2008

Ανοικτή επιστολή

Θέμα : Εθελοντικό δίκτυο για την Ανακύκλωση «ΟΛΟΙ»

Αγαπητοί φίλοι, τώρα που τελειώνει μια ακόμα σχολική χρονιά αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για να κάνουμε έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων του εθελοντικού δικτύου για την Ανακύκλωση που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στο νησί μας. Ταυτόχρονα θα θέλαμε αυτός ο απολογισμός να σηματοδοτήσει και την αρχή της υλοποίησης της ανακύκλωσης στη Λέρο. Στην προσπάθεια αυτή νομίζουμε ότι «ΟΛΟΙ» μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε διαμορφώσαμε μια πρόταση για το πώς μπορεί ξεκινήσει η ανακύκλωση υλικών στο νησί μας. Η πρόταση αυτή αφορά κατ? αρχήν στη συλλογή και ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών του νερού και των κουτιών αλουμινίου. Η επιλογή αυτών των δύο υλικών έγινε γιατί τα πλαστικά μπουκάλια στο νησί μας είναι πάρα πολλά (περίπου 2.500.000 άδεια μπουκάλια νερού πετάχτηκαν στα σκουπίδια το 2006) ενώ το αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα ακριβό υλικό και μπορεί να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια μας.

Βασική μέριμνά μας ήταν ο περιορισμός του κόστους υλοποίησης της πρότασης μας ώστε αυτή να είναι εύκολα υλοποιήσιμη. Για αυτό και παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά το κόστος κάθε επιμέρους τμήματος της πρότασης αυτής.

Αναλυτικά λοιπόν η πρόταση μας για την αρχή της υλοποίησης της ανακύκλωσης στο νησί μας έχει ως εξής :

1.Πλαστικοί κάδοι θα τοποθετηθούν σε πολλά σημεία στο νησί μας και σε κάθε σημείο συλλογής θα υπάρχουν δύο κάδοι (άσπρος  για τα μπουκάλια νερού και πράσινος και για τα κουτιά αλουμινίου). Το κόστος κάθε τέτοιου κάδου δεν ξεπερνά τα 3?. Τους κάδους αυτούς θα τους φτιάξει το Γενικό Λύκειο Λέρου. Στο πλαίσιο της ευρείας τοποθέτησης κάδων επισκεφθήκαμε και ενημερώσαμε σχετικά όλα τα σχολεία του νησιού μας καθώς και 70 περίπου επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες κ.α). Στα σημεία αυτά θα τοποθετηθούν αρχικά οι πλαστικοί κάδοι της διαλογής στην πηγή των πλαστικών μπουκαλιών και των κουτιών αλουμινίου. Το μικρό κόστος του κάδου και η ευκολία στη δημιουργία του πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στο να εξαπλωθεί το δίκτυο της διαλογής σε όλο το νησί έτσι ώστε ο καθένας μας να έχει εύκολη πρόσβαση στους κάδους αυτούς.
  1. Μεγάλοι σιδερένιοι κάδοι θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία στο νησί μας (που θα καθοριστούν από το Δήμο) για να μπορούν να αδειάζονται σε αυτούς τα υλικά που έχουνσυλλεγεί από τους μικρούς πλαστικούς κάδους. Οι κάδοι αυτοί προτείνουμε να τοποθετηθούν στα Άλιντα, στην Αγία Μαρίνα, στο Παντέλι, στο Λακκί και στο Ξηρόκαμπο. Αρχικά σχεδιάζεται η κατασκευή 5 μεγάλων κεντρικών κάδων για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση των κατοίκων σε αυτούς. Το κόστος των υλικών για την κατασκευή των 5 κάδων είναι περίπου 1250? και θα καλυφθεί από το Γενικό Λύκειο Λέρου. Την κατασκευή των κάδων έχει αναλάβει εθελοντικά η ΥΝΤΕΛ. Η προσφορά αυτή έγινε από την ΥΝΤΕΛ, μετά από σχετική συνάντηση που είχαμε με το διοικητή της κο Κωνσταντόπουλο.

 

  1. Τα υλικά που θα συγκεντρώνονται στους μεγάλους σιδερένιους κάδους θα συλλέγονται από το Δήμο Λέρου. Ο σχεδιασμός των κάδων έγινε σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έτσι ώστε η συλλογή των υλικών να γίνεται με ευκολία από το υπάρχον φορτηγό του Δήμου που διαθέτει γερανό.  Η προσφορά αυτή έγινε από το Δήμο Λέρου μετά από σχετική συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο κο Κωττάκη και τον Αντιδήμαρχο κο Ασβεστά.
    1. Τα υλικά θα μαζεύονται σε αποθηκευτικό χώρο που διατέθηκε από το Κ.Θ. ? Κ.Υ. Λέρου για το σκοπό αυτό και βρίσκεται πίσω από το χώρο της Τεχνικής υπηρεσίας στο Λακκί. Η προσφορά αυτή έγινε από το Δ.Σ. του Κ.Θ ? ΚΥ Λέρου, μετά από σχετική συνάντηση που είχαμε με το διοικητή κο Χατζηπαντελή.

                                                                             

Στον αποθηκευτικό χώρο, τα υλικά θα συμπιέζονται από ειδική πρέσα που θα αγοραστεί για το σκοπό αυτό. Η τιμή της πρέσας ανέρχεται περίπου στα 6500?. Τα χρήματα για την αγορά αυτή έχουν ήδη εξασφαλιστεί από χορηγίες ιδιωτών.

  1. Τα συμπιεσμένα υλικά θα φορτώνονται σε μεταφορική εταιρία του νησιού μας με προορισμό εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Αθήνα. Το κόστος της μεταφοράς ανέρχεται περίπου στα 20 ? / παλέτα φόρτωσης.
  1. Το εργοστάσιο ανακύκλωσης θα αγοράζει τα υλικά και θα τα ανακυκλώνει. Το αλουμίνιο αγοράζεται από το εργοστάσιο με περίπου 0,75?/κιλό ενώ το πλαστικό μπουκάλι αγοράζεται με περίπου 0,15?/κιλό.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν, συμμετέχουν και θα συμμετάσχουν στο εθελοντικό δίκτυο για την Ανακύκλωση.

Σκοπός της όλης προσπάθειας δεν είναι το κέρδος. Το οικονομικό κέρδος αν προκύψει σχεδιάζουμε να το αξιοποιήσουμε για την επέκταση του Δικτύου για την Ανακύκλωση και σε άλλα υλικά (Γυαλί, χαρτί κ.α.)

Στόχος της προσπάθειας είναι η διατήρηση της ομορφιάς που ακόμα μας περιβάλλει. Γιατί πιστεύουμε ότι το καθαρό περιβάλλον είναι υγιεινό περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας. Στόχος επίσης είναι και η ενεργοποίηση του εθελοντισμού που νομίζουμε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στο νησί μας, αν τεθεί σε σωστές βάσεις και δοθούν οι κατάλληλες προοπτικές.

Προκειμένου να υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση θα πρέπει από την πλευρά του ο Δήμος Λέρου να αναλάβει :

1)      Τη διαμόρφωση του χώρου συλλογής των υλικών.

2)      Τον ορισμό των χώρων στους οποίους θα τοποθετηθούν οι μεγάλοι σιδερένιοι κάδοι.

3)      Τη συλλογή των υλικών από τους μεγάλους σιδερένιους κάδους.

4)      Τη συμπίεση των υλικών που θα συγκεντρώνονται στο χώρο συλλογής.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και σας παρακαλούμε να σφίξετε το χέρι που σας απλώνουμε για να πορευτούμε όλοι μαζί?. Για να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Περιβαλλοντική Ομάδα

Γενικού Λυκείου Λέρου

Υ.Γ. Η παραπάνω πρόταση συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λέρου που έγινε την Παρασκευή 13 Ιουνίου και η υλοποίηση της έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Εμφανίσεις: 2615