ΛΕΡΙΚΑ

ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄  ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 1992-1993   

Από την αρχή μας ενθουσίασε η ιδέα μιας ομαδικής εργασίας σαν κι αυτή. Και αποφασίσαμε αυτήν την ιδέα να την υλοποιήσουμε μέσα στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ζητώντας τη βοήθεια και καθοδήγηση της φιλολόγου μας κα. Μαργ. Γεωργάκη, ξεκινήσαμε με πολύ κέφι και διάθεση να συγκεντρώνουμε υλικό. Το Θέμα μας κοινότυπο αλλά ανεξάντλητο, και ομολογουμένως, καθόλου φτωχό. Ο πλούτος των Λέρικων εθίμων μας εντυπωσίασε και νιώσαμε την ανάγκη να τον γνωρίσουμε.

    Το ξέραμε βέβαια ότι Θα αντιμετωπίζαμε πολλές δυσκολίες, αλλά η ανάγκη να ξεφύγουμε κάπως από το συνηθισμένο σχολικό πρόγραμμα καθώς και η επιθυμία μας να φτιάξουμε κάτι εποικοδομητικό όλοι μαζί, μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε. Καθώς προ χωρούσαμε, ανακαλύπταμε νέους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που δεν είχαμε ξανασυναντήσει. Η φιλόλογός μας βέβαια μας υποστήριζε και μας βοηθούσε σε κάθε εμπόδιο, μας εμψύχωνε και επιδοκίμαζε κάθε προσπάθειά μας.

 Για μερικούς ήταν εύκολο, για άλλους λιγότερο. Όλοι όμως δουλέψαμε με ευχαρίστηση. Όταν πια είχαμε τελειώσει κοιτάξαμε με ανακούφιση τι είχαμε φτιάξει. Μείναμε πραγματικά ικανοποιημένοι. Είχαμε κερδίσει πολλά απ? αυτήν την εργασία: Δουλέψαμε όλοι μαζί, γνωριστήκαμε καλύτερα και διδαχτήκαμε πως ό,τι βγαίνει από την επιμονή, την υπομονή και τη συνεργασία είναι πολύ ωραίο.

Ακούσαμε τη ?φωνή των πατέρων? να μας καλεί και την ακολουθήσαμε. Δεν το μετανιώσαμε. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους απλούς Λεριούς, που, με τις πληροφορίες που μας παρείχαν, συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής μας της δουλειάς.

Ελπίζουμε και επιδιώκουμε τούτη η εργασία να είναι αντιπροσωπευτική απεικόνιση των παραδοσιακών λέρικων ριζών και να γνωρίσετε και εσείς την πλούσια λαϊκή μας παράδοση και το μεγαλείο της ψυχής των Λεριών.

Οι μαθητές που συνετέλεσαν στη δημιουργία του βιβλίου ήταν οι εξής:

   

1. Αναστασιάδου Αναστασία 

18. Κοντός Παντελής

2. Γιαννακού Ειρήνη  

19. Κουτούζου Σοφία

3. Γκούντογλου Κατερίνα      

20. Κουφογιάννη Καλλιόπη

4. Γραμματικοπούλου Νίκη   

21. Λουλουργά Κλεοπάτρα

5. Γρύλλη Καλλιόπη  

22. Μάνη Ευτυχία

6. Γρύλλη Μαρία       

23. Μπουρνέλης Ιπποκράτης

7. Δράκου Αικατερίνη

24. Νταλλαρή Μαρία 

8. Ελένη Ειρήνη         

25. Νταλλαρή Παρασκευή

9. Ευγενικού Νίκη      

26. Ντεληγιάννης Πέτρος      

10. Ζωγράφου Στυλιανή         

27. Παπαφώτη Μαρία

11. Ζώρζου Παντελεήμων     

28. Παραπονιάρης Αθανάσιος

12. Ηλίας Νικόλαος   

29. Περγάμαλης Ιωάννης

13. Καπνουδάκης Αντώνιος  

30. Πλατή Μαρία

14. Κασδοβασίλη Καλιόπη    

31. Ρεπαπής Εμμανουήλ

15. Κασδοβασίλης Νικόλαος

32. Φασόλης Εμμανουήλ       

16. Καστή Μαρία       

33. Χατζηγρηγορίου Ιωάννης

17. Κοκκώνη Άννα

 

Το βιβλίο που εκδόθηκε

Επιστροφη

Εμφανίσεις: 1129